Jedan od načina izrade uskrsnih jaja u Šemovcima

Uskrs je najstariji blagdan kršćanstva. Tada kršćani slave uskrsnuće Krista. Izrada ili bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio uskrsnih običaja. I ovaj dio Podravine, kao uostalom i cijele Hrvatske, poznat je po svojoj baštini. Posebno uskrsno jaje takozvana „pisanica“ samo je jedno od starih običaja.

U vremenu korizmeno-uskrsnih običaja bojanje i ukrašavanje jaja jedno je od najpoznatijih uskrsnih tradicija pretkršćanskog podrijetla. Tehnika ima raznih. Najpoznatija tehnika je oblikovanje vrućim tekućim voskom. Do pojave umjetnih boja jaja su se bojala kuhanjem u ljuskama luka, oraha, korijenja i trava, a za poseban bi ih sjaj domaćica istrljala masnom krpom. Još jedan način ukrašavanja bio je urezivanjem šara nožićem te ukrašavanje tkaninom, vunenim nitima ili srčikom.

U posljednjih nekoliko godina počelo se ukrašavati jaja tijestom (M. Vlašiček, M. Mačina, M. Kurtić i neki drugi) koje se suši na sobnoj temperaturi. Tehnika je relativno nepoznata i to ne samo u ovim krajevima nego i šire. Najčešće se javljaju motivi cvijeća pomiješani s uskrsnim pilićima, perjem i sl. Motivi tih jaja su različiti i unikatni jer se želi stvoriti svoj vlastiti prepoznatljiv stil.

Postupak izrade se sastoji od toga da se jaja operu, ispušu i osuše. Nakon toga se „izmijesi“ brašno i sol u koje se doda voda i odgovarajuća boja. Iz iste smjese rade se košarice s cvijećem koje se suše i nakon toga zaštite bezbojnim lakom.

Pisanica je i dar, osobito djeci, ali se i mladež međusobno daruje, pa i odrasli.

 

Kliknite na sliku za uvećanje