Noć muzeja 2015. - Virje

 Program

18:00 - 18:15h   Pozdravni govori - Zavičajni muzej Virje / PREDSTAVLJANJE

Voditelj projekta Noć muzeja 2014. najavit će događanja i aktivnosti u noći muzeja, ukratko upoznati prisutne sa izlagačima i pozdraviti goste

18:15 - 18,50h   Tradicijske igračke - Zavičajni muzej Virje / PREDSTAVLJANJE

Budući da Muzej dijeli zgradu s Dječjim vrtićem „Zrno“ na svega nekoliko metara udaljene su povijest i budućnost našeg zavičaja. Koncept muzeja i muzejske djelatnosti prilično je apstraktan malim predškolarcima, pa je upravo zbog toga održano nekoliko edukativnih radionica u Dječjem vrtiću na kojima su djeca upoznala značaj očuvanja tradicijskih stvari i blaga. Predstavit će se Zbirka dječjih igračaka i prezentirati radionice održane u vrtiću.

19:00 - 20:00h   Otkrijte svoje obiteljsko stablo - Narodna knjižnica Virje / PREDAVANJE

Predavanje Nikole Cika, apsolventa Filozofskog fakulteta u Zagrebu na studiju povijesti Predavanje je prilika da saznate više o vlastitim korijenima. Saznajte zašto se ljudi odlučuju za istraživanje obiteljske prošlosti i kako uopće započeti takvo istraživanje, koje izvore koristiti i kako konstruirati obiteljsko stablo.

20:00 - 21:00h   Predstavljanje Podravskog zbornika broj 40/2014 - Narodna knjižnica Virje / PREDSTAVLJANJE

Podravski zbornik će predstaviti urednik Robert Čimin iz Muzeja grada Koprivnice te će biti prikazan slideshow fotografija o novim arheološkim otkrićima do kojih se došlo u razdoblju od 2012. do 2014. na prostoru Podravine a sve kroz objektiv Ivana Brkića koji je pratio istraživački rad koprivničkog muzeja.

21:00 - 22:00h   Druženje u parku ispred zgrade muzeja / DRUŽENJE

Druženje i domjenak u parku ispred zgrade muzeja uz kuhano vino, čaj i kobasice

22:00 - 23:00h   Projekcija snimke o Zavičajnom muzeju Virje i projekcija o Nikoli Tesli - Društveni dom Virje / PROJEKCIJA

Medijska grupa Osnovne škole Franjo Viktor Šignjar Virje predstavit će svoj filmski uradak na temu Zavičajnog muzeja Virje. Naglasak je na bilježenju stvaranja zbirke muzeja, zanimljivostima o kojima pričaju osnivači muzeja. U skladu s temom ovogodišnje Noći muzeja, predavanje uz slideshow o izumitelju Nikoli Tesli održat će Ivan Hapavel, mag.educ. fizike iz Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje. Biti će predstavljene dvije stare knjige virovske župe sv. Martina u kojima su svećenici župe bilježili događanja u mjestu kroz povijest a koje su restaurirane i sačuvane od daljnjeg propadanja. Kroz cijelo vrijeme ovih aktivnosti kao i cijelu Noć muzeja moći će se razgledati izložba radova Željka Piskor Kolarica na temu sakralnih motiva.

23:00 - 24:00h   Razgledavanje muzeja i prikaz rada na tkalačkom stanu - Zavičajni muzej Virje / PREDSTAVLJANJE

Razgledavanje muzeja će biti vođeno stručnim vodstvom. Biti će upriličen prikaz rada na tkalačkom stanu Ivančice Turković iz Virja koja se privatno bavi tkanjem i prodajom domaćih tkanih proizvoda. Članice Hrvatskog društva za osteoporozu, Podružnica Virje i polaznici Dječjeg foruma Društva Naša djeca Virje pokazati će starinske svakodnevne poslove i izradu rukotvorina.

24:00 - 01:00h   Baština sutrašnjice -Narodna knjižnica Virje / IZLOŽBA

Otvorenje multimedijske izložbe fotografija Sanje i Đure Grčić, koji svoj pogled na mjesto i ljude, prirodu i zavičaj predstavljaju ovog puta ne samo izložbom fotografija nego i slikama popraćenim glazbom. U oba izričaja – i fotografskom i multimedijskom – česti je motiv Virje – ljudi, događaji, priroda... Svojim aparatima Sanja i Đuro, kroničari su života ove zajednice a njihove fotografije samim time arhiva i pamćenje zavičaja – Baština sutrašnjice.